Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots Közép- és Kelet-európai régiójának értékesítési igazgatója. A jelenlegi gazdasági helyzetben a vállalatoknak nagy figyelmet kell fordítaniuk folyamataik hatékonyságára. A belső logisztika és a szállítási folyamatok automatizálása – melynek egyik leginnovatívabb megoldása az autonóm mobil robotok (AMR-ek) alkalmazása – döntő hatással lehet egy vállalat sikerére.

A robotizálásra és az új technológiák, mint például az autonóm mobil robotok (AMR-ek) telepítésére sokan komoly befektetésként tekintenek, azonban mindezt lízing segítségével költséghatékony módon is meg lehet valósítani. Egyre több vállalat ismeri fel, hogy a belső logisztika automatizálása nem csak egy technológiai fejlesztés, hanem a versenyképesség fokozásának és a stratégiai előny megszerzésének egy fontos eszköze.

Kézzel fogható előnyök

Az autonóm mobil robotok telepítésével együtt jár a nagyobb hatékonyság és a megnövekedett biztonság, ami kimondottan igaz azokon a területeken, ahol az emberek és a robotok egymás közvetlen közelében dolgoznak. Továbbá azzal, hogy az AMR-ek elvégzik az anyagok és termékek, a gyárterület különböző állomásai között történő szállítását, az alkalmazottak ideje felszabadul, amit így értékesebb feladatokra fordíthatnak, például több tételnyi végterméket állíthatnak össze, vagy a minőségellenőrzésre koncentrálhatnak. Az AMR-ek gyors és egyszerű integrációja lehetővé teszi a hatékonyság szinte azonnali fellendítését. Emellett az alacsony kezdeti költségnek és a folyamatok gyors optimalizálásának köszönhetően rendkívül gyorsan meg is térül a befektetés.

A robotlízing már valósággá vált

A legújabb opció még alacsonyabbra helyezi az autonóm mobil robotokba való befektetés pénzügyi küszöbét és még nagyobb rugalmasságot nyújt a vállalatok számára. Ez az autonóm mobil robotok telepítésére szolgáló modell az olyan vállalkozások számára is elhozza az automatizációt, amelyek különben nem engedhetnék meg maguknak, hogy befektessenek ebbe a technológiába. A vásárlók csökkenthetik a robotok telepítésével járó kockázatokat, mivel ebben a felállásban a forgalmazók nem a robotot, hanem azok használatát és a nekik köszönhető eredményeket árusítják.

Az autonóm mobil robotok piacvezetője, a Mobile Industrual Robots (MiR) 2019-ben indította pénzügyi megoldását, a MiR Finance szolgáltatást. Lízingrendszerüknek köszönhetően a vállalatoknak nem kell megvásárolniuk a MiR robotokat, hanem mindössze óránkénti 3,58 euróért egyszerűen kibérelhetik azokat.

Egy általuk végzett piackutatás szerint, a négy iparágat (autóipar, elektronikai gyártás, 3PL és FMCG) képviselő válaszadók 88%-a szerint a befektetés megtérülése körüli aggodalmak lassítják az automatizálás elterjedését. A MiR költséghatékony mobil robotjai ezzel szemben gyors, gyakran kevesebb, mint egy éven belüli megtérülést kínálnak. Amennyiben egy vállalat szeretné azonnal megtéríteni a befektetését, illetve alacsony vagy akár nem létező kezdeti költségekkel szeretne AMR-eket üzembe helyezni, akkor itt a lehetőség, hogy a MiR Finance segítségével lízingeljen MiR robotokat.

A Mobile Industrial Robots-ról:

A Mobile Industrial Robots (MiR) az ipar legfejlettebb együttműködő és biztonságos, autonóm, mobil robotjait (AMR) fejleszti és forgalmazza, amelyek segítségével a gyártók egyszerűen és költséghatékonyan tudják menedzselni belső logisztikai folyamataikat, felszabadítva a munkavállalókat a magasabb értéket képviselő feladatok érdekében. Több száz közép és nagy multinacionális gyártóvállalat és logisztikai központ mellett kórházak is világszerte alkalmazzák a MiR innovatív robotjait. A MiR által rendkívül gyorsan kiépített globális terjesztési hálózat jelenleg több mint 60 országra terjed ki. Regionális irodákkal rendelkeznek New York-ban, San Diego-ban, Szingapúrban, Frankfurtban, Barcelonában, Tokióban és Sanghajban. 2019-ben a MiR árbevétele 44 millió dollár volt. A tapasztalt dán robotipari szakértők által alapított és vezetett MiR központja a dániai Odensében található.

 

www.mobile-industrial-robots.com